Babi Ketjap, mijn zachte kindvriendelijke versie

Mijn kindvriendelijke Babi Ketjap

Zoals de titel al zegt, deze Babi Ketjap is lekker zacht, zowel van textuur als qua smaak. Daarom is deze erg geschikt om kinderen kennis te laten maken met de Indonesische keuken en wat kruidigere gerechten.

De Indonesische keuken kan soms best lastig zijn wanneer jouw (kleine) kinderen met de pot mee eten. Vaak zijn de gerechten en pittig en/of erg kruidig. Deze babi ketjap is geen van beiden. Uiteraard zitten er best wat kruiden in maar de smaak blijft vrij zacht en door de ketjap manis ook lekker zoet. Mijn zoontje van anderhalf smult er altijd lekker van.

Ik vind deze babi ketjap ook een zeer geschikt gerecht wanneer je rijsttafel voor een groot aantal mensen maakt. Binnen een grote groep mensen heb je vaak te maken met behoorlijk wat dieetwensen en voorkeuren. Zoals bijvoorbeeld mensen die niet van pittig eten houden, niet van heel kruidig eten of niet van vlees waar nog bot aan zit. Voor al die mensen is deze babi ketjap.

Ik gebruik graag en ovenvaste pan voor dit gerecht. Omdat deze babi ketjap 2 1/2 – 3 uur moet sudderen zet ik hem graag in de oven. De voordelen hiervan is dat je meer controle hebt over de temperatuur, ik zet hem vaak tussen de 110 en 120 graden Celsius. Ik doe het deksel half op de pan en elk half uur tot 3 kwartier haal ik de pan even uit de oven om even te roeren en te checken of er niets aan de bodem blijft plakken. Ook heb je wat minder stank in huis.

Babi Ketjap

Prep Time10 mins
Cook Time3 hrs
Total Time3 hrs 10 mins
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Indonesische
Keyword: Babi Ketjap
Servings: 4

Ingredients

  • 500 gram hamlappen
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel ketoembar koriander poeder
  • 1 theelepel djinten komijn poeder
  • 1 theelepel djage gember poeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree 70 gram
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel azijn of citroensap

Instructions

  • Je kunt eerst de hamlappen even kort om en om bruin bakken in boter of olie. Ik doe dit vaak wel maar soms heb ik hier geen tijd voor, of geen zin in en sla ik deze stap over. Het voegt wat extra smaak toe en de babi ketjap of iets minder lang te sudderen maar dit is dus optioneel.
  • Bak de uien in olie of boter tot ze zacht zijn.
  • Zet het vuur lager en voeg de knoflook, ketoembar, djinten en djage toe. Bak heel even mee.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten behalve de hamlappen toe.
  • Wanneer alles goed gemengd is doe je de hamlappen erbij. Voeg dan water toe zodat het vlees net onder het vocht staat.
  • Laat dit onder af en toe roeren ongeveer 3 uur sudderen. Op een heel laag vuurtje op het fornuis of op 110-120 graden in de oven.
  • Wanneer het vlees uit elkaar valt is de babi ketjap klaar.

Notes

Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker bereiden. Ik gooi dan gewoon alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op high voor ongeveer 4-5 uur en op low voor 6-7 uur en hoef er dan verder niet naar om te kijken. Ik doe er dan wel minder water bij, het vlees hoeft niet helemaal onder te staan.
Please follow and like us:
About

2 Comments

  • Dominique 3 juli 2018 at 20:03 Reply

    Deze ga ik proberen voor mijn zoontje van bijna 1,5. Hij is dol op Indisch eten.

    • Lisa 4 juli 2018 at 06:31 Reply

      Mijn zoontje van 1,5 vindt het ook heerlijk. En hij kan behoorlijk moeilijk zijn met eten (bijna alles is bleh, volgens hem). Ik ben benieuwd wat jouw zoontje ervan vindt.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.