Babi Ketjap, mijn zachte kindvriendelijke versie

Mijn kindvriendelijke Babi Ketjap

Zoals de titel al zegt, deze Babi Ketjap is lekker zacht, zowel van textuur als qua smaak. Daarom is deze erg geschikt om kinderen kennis te laten maken met de Indonesische keuken en wat kruidigere gerechten.

De Indonesische keuken kan soms best lastig zijn wanneer jouw (kleine) kinderen met de pot mee eten. Vaak zijn de gerechten en pittig en/of erg kruidig. Deze babi ketjap is geen van beiden. Uiteraard zitten er best wat kruiden in maar de smaak blijft vrij zacht en door de ketjap manis ook lekker zoet. Mijn zoontje van anderhalf smult er altijd lekker van.

Ik vind deze babi ketjap ook een zeer geschikt gerecht wanneer je rijsttafel voor een groot aantal mensen maakt. Binnen een grote groep mensen heb je vaak te maken met behoorlijk wat dieetwensen en voorkeuren. Zoals bijvoorbeeld mensen die niet van pittig eten houden, niet van heel kruidig eten of niet van vlees waar nog bot aan zit. Voor al die mensen is deze babi ketjap.

Ik gebruik graag en ovenvaste pan voor dit gerecht. Omdat deze babi ketjap 2 1/2 – 3 uur moet sudderen zet ik hem graag in de oven. De voordelen hiervan is dat je meer controle hebt over de temperatuur, ik zet hem vaak tussen de 110 en 120 graden Celsius. Ik doe het deksel half op de pan en elk half uur tot 3 kwartier haal ik de pan even uit de oven om even te roeren en te checken of er niets aan de bodem blijft plakken. Ook heb je wat minder stank in huis.

De ingredi├źnten voor de babi ketjap:

2 grote uien, fijngesneden

500 gram hamlappen, in kleine blokjes

1 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten

1 theelepel djage

2 teentjes knoflook, geperst

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

3 eetlepels ketjap manis

1 eetlepel azijn of citroensap

Hoe ga je te werk?

  1. Zorg allereerst dat de de uien en hamlappen gesneden zijn.
  2. Fruit de uien en voeg daarna het vlees toe en bak dit op een medium/hoog vuur bruin
  3. De ketoembar, djinten, djage en geperste knoflook toevoegen en even mee laten bakken
  4. Daarna de tomatenpuree, de ketjap en het azijn toevoegen
  5. Genoeg wat erbij totdat het vlees helemaal onder onder staat en even goed roeren.
  6. Minimaal 2 1/2 – 3 uur laten sudderen op een laag vuurtje (of in de oven op 110 – 120 graden Celsius, afhankelijk van je oven)┬á
  7. Heel af en toe roeren (elke 30-50 minuten)

Eet smakelijk!

About

2 Comments

 • Dominique 3 juli 2018 at 20:03 Reply

  Deze ga ik proberen voor mijn zoontje van bijna 1,5. Hij is dol op Indisch eten.

  • Lisa 4 juli 2018 at 06:31 Reply

   Mijn zoontje van 1,5 vindt het ook heerlijk. En hij kan behoorlijk moeilijk zijn met eten (bijna alles is bleh, volgens hem). Ik ben benieuwd wat jouw zoontje ervan vindt.

Leave a Comment