Beginnen met minimalisme

Bloem tekenen

Beginnen met minimalisme. Maar wat is minimalisme eigenlijk? En is daar eigenlijk wel 1 antwoord op te vinden? En waarom zou iemand een minimalist willen worden?

Wat is minimalisme?

De afgelopen weken heb ik heel veel Youtube video’s over minimalisme bekeken en het begint me steeds meer te interesseren. Waar ik wel achter ben gekomen is dat minimalisme niet perse op maar 1 manier te omschrijven is. Minimalisme is eigenlijk voor iedereen weer anders.

Hoe ik het zie?

Voor mij is minimalisme denk ik een aantal dingen. Allereerst minder spullen bewaren. Geen spullen bewaren die je niet meer denkt te gaan gebruiken. Geen spullen bewaren waar ik een onprettig gevoel bij heb. En geen spullen bewaren die geen functie meer hebben of kapot, versleten of vies zijn en die ik zeer waarschijnlijk niet ga maken of schoonmaken.

Maar minimalisme betekent voor mij ook minder spullen kopen. Echt alleen de dingen kopen die ik op dat moment nodig heb. Geen dingen kopen die ik op dat moment leuk en interessant vind maar waarschijnlijk na een paar weken alweer ben vergeten. Geen dingen kopen waarvan ik denk dat ik ze misschien ooit wel een keertje nodig heb. En geen dingen kopen omdat ze goedkoop zijn en/of in de aanbieding. Dingen kopen in de aanbieding is helemaal niet erg, graag zelfs, maar het moeten eigenlijk dingen zijn waarvoor ik als het zou moeten ook de volle prijs voor zou betalen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten te benoemen maar dit zijn voor mij op dit moment de belangrijksten. En punten waarmee ik echt actief aan de slag wil.

Waarom beginnen met minimalisme?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag. Waarom denk ik dat minimalisme iets voor mij kan betekenen. Ik hoop dat ik door minder spullen te hebben uiteindelijk meer tijd ga overhouden omdat ik minder hoef op te ruimen. En dat ik meer geld ga overhouden omdat ik minder dingen koop.

Hoe ga ik het aanpakken?

Mijn plan op dit moment is dat ik eerst eens flink ga opruimen en weggooien in huis. Het boek van Marie Kondo heb ik al een aantal jaar geleden gelezen en ik denk dat ik dat misschien nog wel een keertje ga doen. Het lijkt me handig om een lijstje te maken van plekken die ik wil opruimen zodat ik deze ook kan afstrepen wanneer ik ze gedaan heb.

En ik wil nog meer proberen heel goed na te denken over de aankopen die ik doe. Het aantal impulsaankopen wil ik echt tot 0 brengen. Goed bij mezelf te rade gaan wanneer ik iets wil kopen, heb ik dit echt nodig? Kan het nog een maandje wachten? Hoe vaak ga ik het gebruiken?

Ook wil ik gaan proberen de dingen die ik al heb maar niet gebruik te verkopen op marktplaats. Ik doe dat al heel af en toe maar nog veel te weinig. Kleding die ik niet meer draag/niet meer pas/niet meer leuk vind e.d. wil ik proberen te verkopen op een site als United Wardrobe. Ik moet zeggen dat ik daar niet zo heel veel vertrouwen in heb dat dat echt iets gaat opleveren. Maar he, ik kan het altijd proberen.

Verwachtingen

In theorie zou ik dus best aardig wat geld kunnen besparen. Omdat ik geld bespaar op mijn uitgaven maar ook omdat er weer wat geld binnenkomt door verkoop op marktplaats.

Ik ga gewoon aan de slag zonder dat ik mezelf op een strak tijdschema wil zetten. Ik zal af en toe een blogpost plaatsen over mijn vooruitgang, dit is misschien wel grappig om later terug te lezen en werkt hoop ik ook als wat extra motivatie.

We gaan het zien…

 

 

About

No Comments

Leave a Comment