Bruine bonen met rijst, kipgehakt en knakworstjes

Bruine bonen met rijst

Deze bruine bonen met rijst is zeer kindvriendelijk door het kipgehakt en de knakworstjes (welk kind houdt er nou niet van knakworstjes) Toch heeft het een lekkere kruidige maar niet te overheersende smaak. Als mijn kinderen niet mee zouden eten zou ik ook zeker een Madame Jeanette mee laten sudderen. Helaas zijn mijn kinderen daar (nog) niet zo gecharmeerd van dus laat ik het meestal achterwege.

Dit gerecht staat waarschijnlijk bij elke Surinamer wel regelmatig op tafel maar is overal weer anders. In deze versie van mij zit kipgehakt maar ik maak het ook regelmatig met rundergehakt of kipfilet (in blokjes gesneden) De knakworstjes zijn bij ons in ieder geval niet te vervangen. We missen dan echt iets. Qua groente kan je natuurlijk ook lekker afwisselen en gebruiken wat je zelf lekker vindt. Meestal gebruik ik een rode paprika omdat ik dat mooier vind qua kleur maar mijn dochter mocht deze keer de kleur kiezen en ze koos voor groen.

Wat deze bruine bonen met rijst nou echt Surinaams maakt zijn de kruiden en specerijen die gebruikt worden. Pigmentkorrels, selderij, nootmuskaat, laurier, kruidnagel en natuurlijk maggieblokjes worden veel gebruikt in de Surinaamse keuken. De Madame Jeanette zou het dan helemaal afmaken.

Andere Surinaamse recepten die ook erg kindvriendelijk zijn is bijvoorbeeld Surinaamse pastei. Of deze bami met kip.

Bruine bonen met rijst, kipgehakt en knakworstjes

Prep Time5 mins
Cook Time30 mins
Total Time35 mins
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Surinaamse keuken
Keyword: bruine bonen

Ingredients

  • rijst voor 4 personen
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 300 gram kipgehakt
  • een snufje nootmuskaat
  • 2 maggieblokjes
  • 1 paprika (kleur naar keuze) in kleine blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 klein blikje mais uitgelekt
  • 1 groot blik bruine bonen afgespoeld en uitgelekt
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eetlepels black soy (of andere donkere sojasaus)
  • 5 pimentkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 bosje selderij fijngehakt
  • 1 blikje knakworstjes uitgelekt en in kleine stukjes

Optioneel:

  • 1 Madame Jeanette peper heel

Instructions

  • Bak de uien in boter of olie tot ze zacht zijn. In plaats van extra olie of boter toe te voegen wanneer de uien dreigen aan te koeken doe ik er telkens een klein beetje water bij.
  • Bak nu ook de knoflook 1-2 minuten mee.
  • Doe het kipgehakt in de pan en bak rul.
  • Doe het bouillonblokje, de nootmuskaat en de paprika erbij en laat een paar minuten meebakken.
  • Voeg dan alle andere ingrediĆ«nten toe behalve de selderij en de knakworstjes. 
  • De laurierblaadjes, pimentkorrels en kruidnagels doe ik vaak in een zelf vulbaar theezakje zodat ik ze niet kwijtraak en lang bezig ben ze vlak voor serveren uit te pan te halen.
  • Wanneer je een Madame Jeanette gebruikt voeg je die nu ook in zn geheel toe zodat deze kan mee sudderen.
  • Laat dit 20 minuten op een laag vuur sudderen, doe de selderij en de knakworstjes er in de laatste paar minuten bij.
  • Kook intussen de rijst zoals op de verpakking staat beschreven.

Notes

Ik maak dit gerecht vaak omdat mijn kinderen het erg lekker vinden. Maar dan doe ik er geen Madame Jeanette peper in. Dat is te pittig voor ze.
Please follow and like us:
About

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.