Indonesische rendang

Rendang

Volgens sommige het lekkerste gerecht van de wereld, Indonesische rendang. Ik kan ze om heel eerlijk te zijn geen ongelijk geven. Rendang staat voor bij symbool als het ultieme comfortfood. En het is lang niet zo ongezond als je misschien zou verwachten van comfortfood.

Niet zo moeilijk als je zou denken.

Rendang staat er ook om bekend een heel moeilijk en tijdrovend gerecht te zijn. Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Ik vind het juist een vrij makkelijk gerecht. En ik ga je laten zien waarom. Je hebt veel ingrediënten nodig maar er kan eigenlijk weinig mis gaan. Je hoeft maar een paar handelingen te verrichten en die zijn vrij simpel.

Kort gezegd: gooi een heleboel ingrediënten in een keukenmachine, en klaar is je boemboe. Bak het vlees en de boemboe. Voeg de rest van de ingrediënten allemaal tegelijk toe. En dan heb je er eigenlijk de komende uren geen omkijken meer naar.

Mealpreppen.

Deze rendang is ook het ideale gerecht om te mealpreppen. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe beter. De dag erna is dit dus nog lekkerder. Ook kan je het makkelijk invriezen en weer opwarmen. Het is dan nog net zo lekker. Je kunt ook extra porties van de boemboe maken en dit invriezen. Dat scheelt de volgende keer toch weer een heleboel zoeken in je keukenkastjes.

Rijsttafel met rendang maken.

Wanneer je een rijsttafel voor veel personen maakt is een gerecht als deze rendang ook heel handig. Het is niet erg als deze langere tijd warm blijft. Het kan niet verpieteren zoals sommige gerechten die je meteen na het maken moet serveren omdat het anders taai of slap wordt. Je kunt er dan bijvoorbeeld deze nasi bij serveren. Maar ook pittige eieren en een oosterse tomatensalsa passen goed op een Indische rijsttafel. Wil je de rijsttafel nog uitgebreider maken dan kan je er ook pittige Indische gehaktballetjes en bijvoorbeeld bami bij serveren.

Wat je ook doet, met deze rendang sla je nooit de plank mis.

Indonesische rendang

Prep Time25 mins
Cook Time3 hrs
Total Time3 hrs 25 mins
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Indische keuken
Servings: 4 personen

Ingredients

Voor de boemboe:

  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • 2 cm laos geschild
  • 2 cm gember geschild
  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1 grote ui grof gehakt
  • 2 rode Spaanse pepers grof gehakt met de zaadjes
  • 5 kemiri noten
  • scheutje zonnebloemolie

De rest van de ingrediënten:

  • 800 gram rundersukade
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 2 blaadjes daun salam (indische laurier)
  • 3 blaadjes djeroek poeroet (kaffir limoen)
  • 400 ml kokosmelk
  • het sap van een halve limoen

Instructions

  • Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine er pureer tot je een mooie fijne boemboe krijgt.
  • Bak het vlees in olie of boter bruin.
  • Voeg je zelfgemaakte boemboe toe en bak een minuten mee zodat alle smaken vrij kunnen komen.
  • Doe dan alle overige ingrediënten erbij en voeg wanneer nodig extra water toe zodat het vlees helemaal onder staat.
  • Laat dit sudderen op een laag vuurtje voor 2 1/2 tot 3 uur. Of wanneer je een pan hebt gebruikt die geschikt is voor de oven op 100 tot 120 graden, ook 2 1/2 tot 3 uur in de oven.
  • Check elk halfuur tot 3 kwartier of er niks aanbrand en je misschien een klein beetje extra water moet toevoegen.
  • De rendang is klaar wanneer je het vlees heel gemakkelijk met een vork uit elkaar kan trekken.

 

 

About

No Comments

Leave a Comment