Kip Tikka Masala voor gevorderen

Kip Tikka Masala
Dit Kip Tikka Masala recept is niet het eenvoudigste, maar wel superlekker en makkelijk te mealpreppen.

Uiteraard kan kip tikka masala ook op een eenvoudigere wijze gemaakt worden. Dat recept zal ik ook vast wel een keer delen hier. Maar nu wilde ik het zo authentiek mogelijk houden. Al zullen ze in India wel geen flauw idee hebben wanneer je zegt dat je tikka masala wilt eten. Maar dat daargelaten.

Deze tikka masala is wel heel erg makkelijk te mealpreppen. Het recept is in kleine stukjes op te delen. Met elke keer stappen die niet zo heel veel tijd kosten. Zo lijkt je tijd in de keuken een stuk korter.

Ik zal zo eerst de ingrediëntenlijst delen. Daarna beschrijf ik de bereiding stap voor stap. Deel 1 daarvan is de marinade voor de kip maken en de kip hierin marineren. Het is ook echt het lekkerste om dit ruim van te voren te doen, het liefst 24 uur van te voren. De volgende stap is het maken van de saus. Dit kan je ook makkelijk een dag van tevoren doen. Als laatste het garen van de kip, toevoegen aan de saus en het afmaken van de saus.

Ingrediënten Kip Tikka Masala:

Marinade:

8 kippendijen
1 ui
1 tl gember puree (of 1 groot stuk)
400 ml yoghurt (maakt niet uit welke als het maar geen magere yoghurt uit pak is want die is te zuur)
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
2 tl korianderpoeder
2 tl garam masala
1 1/2 tl komijnpoeder
1 1/2 tl kurkuma
2 tl limoensap
2 el verse koriander
optioneel 1-2 rode pepers (als je het wat pittiger wilt)

Saus:

1 tl gemberpuree (of 1 groot stuk geraspt)
5 knoflook tenen (geperst
2 uien in halve ringen
1 tl paprika poeder
1 tl chili poeder
2 tl komijnzaad
1 1/2 tl mosterd zaad
1 1/2 tl fenegriek poeder (of fijngestampt zaad)
30g tomatenpuree (1 klein blikje)
50 gr grof gemalen amandelen
2 tl bruine suiker
2 el azijn
680 ml pasata (+340 ml water)
100 ml creme fraiche
4 kaffir limoen blaadjes
1 kaneelstokje
2 el limoensap

Om te garneren:

Verse koriander
amandel vlokken

Bereidings wijze:

Het marineren van de kip:

  • Doe alle ingrediënten, behalve de kip in een keukenmachine of blender en meng tot een gladde saus
  • Schenk over in een kom of bakje die je kunt afsluiten (eventueel met huishoudfolie) en doe de kippendijen erbij
  • Zet dan in de koelkast liefst zo’n 24 uur

De saus:

  • Bak de uien in olie totdat ze mooi lichtbruin zijn.
  • Voeg dan de knoflook en de gember toe en bak een paar  minuten mee.
  • Nu kunnen alle specerijen erbij en deze ook weer een paar minuten meebakken.
  • Je kunt dan de tomatenpuree, de suiker, amandelen en azijn toevoegen en even goed roeren.
  • Als laatste voeg de de pasata, het water en de kaffir limoenblaadjes en kaneelstokje toe. Het lijkt nu een beetje alsof je tomatensoep aan het maken bent, maar geloof me het komt goed.
  • Even weer goed roeren en dan 30-45 minuten op een laag vuurtje laten pruttelen.

Ook de saus is prima een dag van te voren te maken. Wanneer deze is afgekoeld kun je hem in de koelkast bewaren totdat je hem weer nodig hebt.

De kip garen en de tikka masala afmaken:

  • Haal de kip uit de marinade en schud de overtallige marinade eraf
  • Bak de kip in een pan totdat deze een beetje bruin en knapperig is.
  • Warm ondertussen de saus op in de pan en voeg ook de overgebleven marinade toe.
  • Voeg de kip toe aan de saus totdat de kip gaar is.
  • Zet dan het vuur laag en voeg de crème fraiche toe.
  • Tijdens het serveren kan je er nog wat verse koriander en amandelvlokken overheen strooien.

Eet smakelijk!

(hier nog een mealprep voorbeeldje van deze tikka masala, ik doe deze bakjes in de vriezer en haal ze er een dag voordat ik het weer wil eten uit de diepvries en laat ze in de koelkast ontdooien)
Tikka Masala Mealprep
About

No Comments

Leave a Comment