Supermakkelijk zelfgemaakt zuur van komkommers en Madame Jeanette pepers

Surinaamse komkommer met Madame Jeanette

Altijd handig om in je koelkast te hebben staan. Zelfgemaakt zuur, deze is met komkommer en Madame Jeanette pepers.

Deze met komkommer is makkelijk om te maken, blijft best lang goed en heeft een lekker pitje. Hij komt uit het geweldige kookboek van Ramon Beuk, Terug naar mijn Roti. Dit is een wat ouder kookboek uit 2011 maar nog steeds te koop bij bijvoorbeeld bol.com.

De Madame Jeanette is een peper die veel gebruikt wordt in de Surinaamse keuken. Het is een hele hele hele pittige peper maar ook een die heel lekker van smaak is en een heerlijke frisse geur heeft.

Allereerst de ingrediënten lijst:

1 dl azijn

1 dl water

2 blaadjes laurier

6 pimentkorrels

2 Madame Jeanette-pepers

2 el suiker

1/2 tl zout

1 komkommer

Hoe maak je dit supermakkelijke komkommer zuur?

Het recept is eigenlijk heel erg simpel. Alle ingrediënten op de komkommer na doe je in een pannetje op een niet al te hoog vuur totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Vervolgens laat je dit even goed afkoelen en kan je de komkommer in plakjes (of reepjes) snijden. Wanneer het mengsel is afgekoeld schenk je dit over de komkommer heen in een weckpot of iets anders wat je goed luchtdicht kunt afsluiten.

Collage Komkommer met Madame Jeanette

En voila, zelfgemaakt zuur.

Het is het lekkerste om dit minimaal 1 dag te laten trekken, maar hoe langer hoe meer smaak het krijgt. De pimentkorrels geven een vrij bittere smaak af dus als je hier niet van houdt kan je deze er na een paar dagen uithalen. Ik bewaar mijn zelfgemaakte zuur altijd in de koelkast.

Je kunt dit zuur eten bij zo goed als alle Surinaamse gerechten maar ook bij gerechten van andere Aziatische keukens. Ik vind het een hele goede aanvulling op bijvoorbeeld nasi of bami maar ook bij Surinaams draadjesvlees met Madame Jeanette aardappelpuree past het heel goed.

Eet smakelijk!

 

 

Please follow and like us:
About

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.