Gezonde Nasi met superveel Groente

Nasi met veel groente

Deze gezonde nasi is mijn go-to recept en ik eet het elke week wel een paar keer.

Eens in de paar weken maak ik een hele grote pan. Vries daar vervolgens een heleboel porties van in en ik heb weer voor een paar weken een supergezonde en lekkere maaltijd in een handomdraai tot mijn beschikking.

Je kan er zoveel groente in doen als je zelf wilt, welke groente dan ook. Ik maak zelf graag een combinatie van groente die ik eerst in de keukenmachine doe en dan eigenlijk samen met de kruiden de saus voor de nasi vormen. En groente die ik er later bij  doe en je dan in z’n geheel eet.

Wanneer ik een rijsttafel maak voor veel personen staat deze gezonde nasi ook vaak op het menu. Hij is vrij mild van smaak, mits er geen pepers inzitten natuurlijk. En je hebt meteen een gerecht op de rijsttafel staan waar lekker veel groente inzitten.

Deze gezonde nasi is ook zeer geschikt voor kinderen. De groente die zijn fijngemalen in de keukenmachine zien ze niet dus daar zullen ze waarschijnlijk niet over zeuren. Verder doe je er gewoon doorheen wat ze lekker vinden. Houden ze niet van maïs, dan doe je er gewoon iets anders voor in de plaats. Ik vind het zelf ook heel lekker om  2 Madame Jeanette pepers mee te bakken met de andere groenten en dan in de keukenmachine mee te vermalen. Dit maakt de nasi natuurlijk wat minder geschikt voor kinderen of mensen die niet van pittig eten houden. In dat geval laat je de Madame Jeanette gewoon lekker weg. Ook kan je er natuurlijk andere pepers doorheen doen, maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Ik eet er zelf vaak alleen wat zuur bij, dus bijvoorbeeld augurk, ingelegde komkommer of oosterse tomatensalsa. Maar je kan er eigenlijk alles bij eten. Voor mijn kinderen bak ik er vaak wat vissticks bij of een gebakken eitje. Je kan er natuurlijk ook een lekker oosters groente, vlees of visgerecht bij eten zodat de nasi meer een bijgerecht wordt. Saté met pindasaus is ook superlekker bij deze nasi. Het is maar net wat je zelf lekker vindt en waar je trek in hebt.

 

Gezonde nasi met superveel groente

Total Time45 mins
Servings: 10

Ingredients

  • 400 gram ongekookte rijst
  • 2 uien grofgehakt
  • 6 teentjes knoflook geperst
  • 1 prei schoongemaakt en grofgehakt
  • 3 paprika's kleur maakt niet uit, grofgehakt
  • 250 gram champignons grofgehakt
  • 5 eetlepels nasikruiden
  • 450 gram mais uit blik, uitgelekt
  • 400 gram linzen uit blik, uitgelekt
  • 450 gram doperwten diepvries
  • 500 gram kousenband diepvries
  • 1 bosje selderij ongeveer 40 gram

Instructions

  • Kook de rijst volgens de verpakking, of in een rijstkoker. Giet af en laat staan tot je deze nodig hebt.
  • Bak de uien en knoflook in olie zet na een paar minuten het vuur wat lager en voeg de naaikruiden toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee.
  • Doe dan ook de prei, paprika's en champignons erbij. Roer goed door en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Doe dan alles in een keukenmachine totdat je een fijngemalen mengsel hebt.
  • Het mengsel kan weer terug in dezelfde pan en de rijst kan er nu ook bij.
  • Roer dan de overige ingrediënten 1 voor 1 erdoor totdat alles warm en gaar en goed gemengd is.

Notes

Zorg dat je een hele hele grote pan gebruikt. Ik gebruik zelf vaak een soeppan en daar past het net in.
Het is ook heel lekker om sambal en/of verse pepers toe te voegen aan dit recept. Ik voeg zelf het liefst sambal achteraf toe, bijvoorbeeld sambal oelek of Madame Jeanette sambal. Op deze manier kunnen kinderen of volwassenen die niet van pittig eten houden ook mee-eten.
Je kunt kant-en-klare naaikruiden gebruiken, of je eigen mengsel samenstellen.
Uiteraard kun je alle groente die je wilt toevoegen.

 

 

 

 

About

1 Comment

  • Een WordPress commentator 16 april 2018 at 18:56 Reply

    Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met beheren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Leave a Comment