Oosterse tomatensalsa

Oosterse tomatensalsa

Deze oosterse tomatensalsa zit eigenlijk een beetje tussen een sambal en een salsa in en is daarom super veelzijdig.

Waarom is deze pittige tomatensalsa zo veelzijdig? Ten eerste kun je hem natuurlijk zo pittig maken als je maar wilt. En omdat hij tussen een sambal en een salsa inzit, kun je hem zowel als sambal als als salsa inzetten.

Ik maak vaak een hele grote portie in een keer. Daarvoor zet ik dan een deel in de koelkast. Datgene wat ik de komende 1-2 weken denk te gaan gebruiken. De rest verdeel ik over een paar bakjes en vries ik in. Waarom mijn voorraadje in de koelkast op dreigt te raken kan ik een bakje uit de vriezer pakken. Zo heb ik altijd tomatensalsa bij de hand en hoef ik het niet zo vaak te maken.

Ik eet deze oosterse tomatensalsa graag bij rijstgerechten zoals bijvoorbeeld nasi. Maar ook bij lunch op een wrap is het echt heerlijk. Je zou het als dip kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld naanbrood. Kortom, heel erg veelzijdig dus.

De hoeveelheid pepers kun je naar eigen wens aanpassen. In dit recept gebruik ik 6 pepers op 8 tomaten en dan is hij voor mij vrij mild. Zeker geen sambal. Hou jij wel van pittig dan zou ik er wel een paar pepers extra indoen. Sowieso 1 peper per tomaat. Uiteraard kan je ook minder pepers gebruiken als je dat lekkerder vindt.

De ingrediënten:

  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tl gember (je kunt ook pasta of poeder gebruiken)
  • 6 rode pepers
  • 8 tomaten
  • 1 tl sereh/citroengras (je kunt ook pasta of poeder gebruiken)
  • 1 tl laos (je kunt ook poeder gebruiken)
  • mespuntje trassi (garnalenpasta)
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 4 blaadjes djeroek poeroet (Indisch limoenblad)

 Oosterse tomatensalsa

Hoe maak je deze oosterse tomatensalsa?

  • Maak een boemboe in de keukenmachine met alle ingrediënten op de tomaten en blaadjes djeroek poeroet na (de knoflook, ui en pepers snijd ik eerst even in grove stukken voordat ze de keukenmachine ingaan)
  • Snijd de tomaten in hele kleine stukjes
  • Fruit de boemboe aan in een pan met wat olie en voeg na een paar minuten de tomaten toe
  • Roer even heel goed en doe de blaadjes djeroek poeroet erbij
  • Laat lekker pruttelen totdat het meeste vocht is verdampt en de tomaten zijn stukgekookt.

Eet smakelijk!

About

No Comments

Leave a Comment