Patatje stoof op z’n Surinaams met Madame Jeanette

Patatje stoof op z'n Surinaamse

Een patatje stoof is een van mijn favoriete cheat meals. Superlekker en het voelt toch net iets gezonder dan patat met een kroket of frikadel ofzo. Dit stoofvlees heeft een Surinaams tintje door de Madame Jeanette en is dus lekker pittig.

Het recept voor het stoofvlees komt uit een kookboek van Ramon Beuk, Terug naar mijn Roti. Wat overigens echt een superleuk kookboek is. Ik deelde eerder al een recept voor komkommer met Madame Jeanette en Surinaamse kip uit dit kookboek.

Ingredi├źnten patatje stoof:

800 gr sukade

2 uien, fijngesnipperd

4 teentje knoflook, geperst

1 klein blikje tomatenpuree

2 laurierblaadjes

1 Madame Jeanette-peper

6 zwarte peperkorrels

1,5 liter runderbouillon

zout en peper

friet (ik kies altijd voor ovenfriet want ik heb geen frituurpan maar dit is aan jou)

Bereiding:

  • Bestrooi de sukade aan beide kanten met zout en peper en bak dan in boter of olie (of een combinatie van beide) rondom bruin en haal ze dan uit de pan en zet ze even apart.
  • Bak dan in dezelfde pan de ui en knoflook aan en voeg na 1-2 minuten de tomatenpuree toe en bak mee.
  • Een minuut later kan je de rest van de ingredi├źnten toevoegen en ook de sukade kan er weer bij.
  • Je kunt nu de sukade op een laag vuur 3 uur lang laten sudderen of je kunt wanneer je een pan hebt gebruikt die in de oven kan deze in een voorverwarmde oven zetten. De temperatuur hangt van je oven af maar dit zal tussen de 105 en 125 graden Celsius zijn.
  • Mocht je ovenfriet gaan maken hou dan rekening met de bereidingstijd en hetzelfde geld natuurlijk voor friet uit de frituur.
  • Na 3 uur is de sukade als het goed zo zacht dat deze heel makkelijk uit elkaar valt (anders moet het nog iets langer) Ik vind het zelf lekker om de sukade op een bord met 2 vorken uit elkaar te plukken en dan weer terug in de pan te doen en zo te serveren maar dit is geheel aan jou.

Eet smakelijk!

About

No Comments

Leave a Comment