Piri piri aardappeltjes uit de oven met piri piri saus

piri piri aardappeltjes

Wie houdt er niet van, knapperige, gekruide aardappelpartjes uit de oven met een heerlijke zelfgemaakte dipsaus. Deze piri piri aardappeltjes zijn behoorlijk pittig, zowel de aardappeltjes als de saus. Maar hou je hier niet van dan doe je er gewoon geen of wat minder pepertjes in. Ik vind geroosterde aardappeltjes uit de oven (en dan in het bijzonder partjes omdat je deze zo lekker knapperig kunt maken) eigenlijk veel lekkerder dan frietjes. En ze zijn nog een stuk gezonder ook.

Uiteraard kan je aardappeltjes uit de oven met een zelfgemaakte dipsaus in elke denkbare variant maken en eindeloos variëren. Wat dacht je van een versie met deze sriracha saus. Met een Mexicaanse salsa of de klassieke patatas bravas.

Je zult waarschijnlijk veel saus over hebben (je kunt het recept natuurlijk ook door 2en of 4en delen). Ik vries vaak een deel in en een deel bewaar ik in de koelkast. Ik gebruik de piri piri saus bijvoorbeeld als dressing voor deze salade of met piri piri kip uit de oven.

Piri piri aardappeltjes uit de oven

Prep Time10 mins
Cook Time30 mins
Total Time40 mins
Cuisine: Portugees

Ingredients

Voor de saus:

  • 2 rode uien grof gehakt
  • 10 teentjes knoflook gepeld
  • 10 rode rawits klein Thais pepertjes
  • 3 geroosterde paprika's uit pot
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 60 ml olijfolie
  • 125 ml rode wijn azijn
  • de schil en het sap van 1 citroen
  • 2 blaadjes laurier

Voor de aardappeltjes met marinade:

  • 500 gram aardappelpartjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • het sap van 1 citroen

Voor de garnering:

  • peterselie fijngesneden
  • een paar eetlepels Griekse yoghurt of creme fraiche

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe alle ingrediënten voor de aardappelpartjes en marinade bij elkaar en meng goed.
  • Bak de aardappelpartjes 30-40 minuten in de oven.
  • Doe intussen alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of blender en pureer tot een gladde saus.
  • Verwarm de saus vervolgens in een pan op middelhoog vuur voor 15 minuten.
  • Serveer de aardappelpartjes met de saus, eventueel een beetje verdund met de Griekse yoghurt of creme fraiche. En garneer met de peterselie.

Notes

Je houdt heel veel saus over. Ik vries hier vaak een deel van in, dan is het een paar maanden houdbaar. En een deel bewaar ik in de koelkast, dan is het een paar dagen houdbaar. Je kunt de saus ook gebruiken als dressing bij een salade of als saus bij piri piri kip. Beide recepten staan op de blog.
About

No Comments

Leave a Comment