Piri piri kip met piri piri saus

peri peri kip

Deze piri piri kip is van mijn favoriete dingen. Gekruide, knapperige kip met een saus die zo pittig is dat het zweet af en toe op je voorhoofd staat maar je moet blijven eten omdat het zo lekker is.

Als je wel eens bij Nando’s (restaurantketen met een Portugese keuken) hebt gegeten komt deze saus je misschien wel bekend voor. Hij is bij lange na niet hetzelfde. Ik weet ook niet wat er in de sauzen van Nando’s zit. Maar mijn piri piri saus is er wel een beetje op geïnspireerd. Dit is dan ook absoluut geen klassieke, traditionele piri piri kip zoals deze in Portugal wordt gegeten. Dit mijn versie en 1 van de vele vele piri piri recepten die er zijn.

Waarschijnlijk ga je veel saus overhouden. Je kunt het recept voor de saus natuurlijk ook door 2en of 4en delen. Wat ik vaak doe is een deel invriezen en een deel in de koelkast bewaren. Ik gebruik de piri piri saus dan bijvoorbeeld als dressing voor deze salade of bij piri piri aardappeltjes.

Piri piri kip met piri piri saus

Prep Time15 mins
Cook Time30 mins
Marineren30 mins
Total Time45 mins
Keyword: peri peri

Ingredients

Voor de saus:

  • 2 rode uien grof gehakt
  • 10 teentjes knoflook gepeld
  • 10 rode rawits klein thais pepertje
  • 3 geroosterde paprika's uit pot
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 60 ml olijfolie
  • 125 ml rode wijn azijn
  • de schil en het sap van 1 citroen
  • 2 blaadjes laurier

Voor de kip (en marinade):

  • 500 gram kippendijen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • het sap van 1 citroen

Garnering:

  • peterselie fijngesneden
  • een paar eetlepels Griekse yoghurt of creme fraiche

Instructions

  • Doe alle ingrediënten voor de kip en marinade door elkaar en marineer de kip minimaal 30 minuten (of doe dit de dag van te voren zodat het een hele nacht in de koelkast kan staan)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de kip een een grote ovenschaal in 30 minuten gaar.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde saus.
  • Verwarm de saus in een pan voor 15 minuten op middelhoog vuur.
  • Je kunt bij het serveren de saus eventueel nog wat verdunnen met Griekse yoghurt of creme fraiche.
  • Serveer de kip direct met de saus en garneer met peterselie.

Notes

Je houdt heel veel saus over. Je kunt dit een paar dagen in de koelkast bewaren of een paar maanden in de vriezer. Ik kies er zelf vaak voor om een deel in de koelkast te bewaren en een deel in te vriezen.
Please follow and like us:
About

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.