Pittige Indische Gehaktballetjes

Indische pittige gehaktballetjes

Deze Indische pittige gehaktballetjes vallen altijd erg goed in de smaak bij iedereen, ondanks dat ze vrij pittig zijn.

Ik maak deze pittige gehaktballetjes vaak als onderdeel van een rijsttafel omdat ze zo geliefd zijn. Maar ook eten we ze hier thuis vaak gewoon met rijst en wat groenten. Ze doen het ook altijd erg goed als late-night snack, zeker als je ze iets kleiner maakt.

Dit recept komt uit het superleuke kookboek van Danny Jansen van 24kitchten. Namelijk Zoals alleen oma dat kan, ik heb hier op mijn blog ook een review over geschreven. Ik heb het recept her en hier wel een heel klein beetje aangepast maar de basis is hetzelfde gebleven.

Je kunt deze pittige gehaktballetjes eten met bami of nasi een oosterse tomatensalsa en lekker pittige komkommer. Ik heb ook met dit zelfde recept hamburgers gemaakt en die waren zeer, zeer geslaagd.

Ingrediënten Indische Pittige gehaktballetjes:

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gr gehakt naar keuze (ik gebruik meestal mager rundergehakt maar half-om-halfgehakt heeft wel meer smaak)
  • 4 lente-uitjes in fijne ringen
  • 3 rode pepers, fijngesneden
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • klein beetje zout en peper

Voor de saus:

  • 2 uien in halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 100 ml ketjap manis
  • 6 el oestersaus
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 el bruine suiker
  • een scheutjes witte azijn (of gewone azijn)

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar en vorm hier kleine balletjes van (iets kleiner dan een pingpong balletje)
  • Bak dan de balletjes bruin in olie of boter en zet apart.
  • Maak de pan schoon met een keukenpapiertje (of iets anders, wat je fijn vindt)
  • Bak dan in dezelfde (schone) in olie of boter de uien totdat deze glazig zijn.
  • Voeg eerst de knoflook en daarna de sambal toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en laat eventjes 10 minuten pruttelen zodat de uien lekker zacht kunnen worden.
  • De gehaktballetjes kunnen er nu ook weer bij en kan je mee laten pruttelen voor ongeveer 15 minuten.

Eet smakelijk!

About

No Comments

Leave a Comment