Surinaamse bami

Surinaamse Bami

Deze Surinaamse bami is altijd vaste prik op de rijsttafel met verjaardagen. Ook bij kinderen valt deze bami altijd erg in de smaak.

Dit recept voor deze Surinaamse bami komt uit het kookboek Terug naar mijn Roti van Ramon Beuk. Dit is een van mijn favoriete kookboeken. Ik heb er een review over geschreven en er staan een paar recepten uit het boek op mijn blog. Waaronder dus dit heerlijke bami recept. In het boek wordt deze Surinaamse bami tegelijkertijd gemaakt met (ook enorm lekkere) kip. Deze kip deel ik in een ander artikel op mijn blog.

Ik eet deze bami dan ook graag met die kip en bijvoorbeeld wat kousenband of snij- of sperzieboontjes erbij. Komkommer met Madame Jeanette kan er ook supergoed bij geserveerd worden. Net als een lekker sateetje of gehaktballetjes met pindasaus.

Je kunt de kippenbouillon in het recept eventueel ook vervangen voor groentebouillon. Dan is de bami geheel vegetarisch.

Ingrediƫnten Surinaamse bami:

  • 200 gram bami of eiermie
  • 1 ui (gesnipperd of in de keukenmachine)
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 1 tl djinten (komijnpoeder)
  • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 tl gemalen kentjoer (te vinden bij de toko)
  • 1/2 tl trassi
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 el suiker (ik gebruik meestal palmsuiker)
  • 1 el kippenbouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 50 ml black soy (sojasaus te koop bij te toko)
  • 100 ml water
  • selderij

Werkwijze:

  • Snipper de uien (of doe ze in de keukenmachine) en fruit deze samen met de knoflook aan
  • Voeg de djinten, ketoembar, kentoer, trassi, tomatenpuree, suiker en bouillonpoeder/blokje toe. Bak 2-3 minuten mee terwijl je goed roert
  • Doe de black soy en het water erbij en breng het aan de kook
  • Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen terwijl je af en toe roert
  • Kook de bami of eiermie gaar volgens de verpakking
  • Giet af en spoel tijdens het afgieten met koud water totdat de bami/mie helemaal koud is
  • Bak dan de bami/mie in een klein beetje olie op in de pan en voeg de saus toe
  • Garneer met de selderij

Eet smakelijk!

 

About

No Comments

Leave a Comment