Surinaamse kip

Surinaamse kip

Deze Surinaamse kip is al jaren altijd een vaste waarde bij de rijsttafels die ik altijd met verjaardagen maak.

Deze kip heeft namelijk een hele karakteristieke smaak zonder heel scherp of overheersend te zijn. Ook is het totaal niet pittig waardoor eigenlijk iedereen het wel kan eten. Kinderen (zelfs mijn kinderen) vinden het altijd superlekker.

Op verjaardagen gebruik ik altijd drumsticks om de Surinaamse kip mee te maken. Wanneer ik dit thuis klaarmaak, gewoon voor het avondeten, dan gebruik ik kippendijen. Ik hou zelf namelijk niet echt van kluiven maar ik weet dat de meeste mensen hier geen problemen mee hebben.

Dit gerecht komt net als de Surinaamse bami uit het superleuke kookboek Terug naar mijn Roti van Ramon Beuk. In het boek wordt deze kip met de bami zelfs als 1 gerecht gepresenteerd. Mocht je meer over dit boek willen lezen, ik heb er een review over geschreven.

Ik eet deze kip graag met komkommer die Surinaamse bami of met nasi.

Ingrediƫnten Surinaamse kip:

  • 10 drumsticks of 8 kippendijen
  • 1 ui (gesnipperd of in de keukenmachine)
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 1 tl djinten (komijnpoeder)
  • 1 tl ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 tl gemalen kentjoer (te vinden bij de toko)
  • 1/2 tl trassi
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 el suiker (ik gebruik meestal palmsuiker)
  • 1 el kippenbouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 50 ml black soy (sojasaus te koop bij te toko)
  • 100 ml water
  • selderij

Werkwijze:

  • Bestrooi de kip met peper en zout en bak in olie of boter in een pan totdat deze bruin van kleur is
  • Haal dan uit de pan en leg apart.
  • Maak de pan even schoon met een stukje keukenpapier (of iets anders)
  • Snipper de uien (of doe ze in de keukenmachine) en fruit deze samen met de knoflook aan in olie of boter in de schoongemaakte pan
  • Voeg de djinten, ketoembar, kentoer, trassi, tomatenpuree, suiker en bouillonpoeder/blokje toe. Bak 2-3 minuten mee terwijl je goed roert
  • Doe de black soy en het water erbij en breng het aan de kook
  • Dan kan je de kip erbij doen en laat dit dan nog minimaal 30-40 minuten op laag vuur sudderen.

Eet smakelijk!

About

No Comments

Leave a Comment