Surinaamse pastei met gehakt

Surinaamse pastei met gehakt

Deze Surinaamse pastei was vroeger als kind mijn lievelingsgerecht. En nog steeds is het een van mijn favorieten.

Altijd wanneer ik jarig was maakte mijn moeder deze Surinaamse pastei met gehakt. Ook mijn kinderen vinden het nu erg lekker. Het heeft vrij zachte smaken en er zit toch nog best wat groenten in.

Ik serveer de pastei vaak met rijst en bijvoorbeeld wat komkommer of lekkere kip.

De ingrediënten van de Surinaamse pastei:

  • 2 uien (fijngesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 grote tomaten, in kleine stukjes
  • 1 bosje of ongeveer 30 gr selderij, fijngehakt
  • 500 gr gehakt (half om half of rundergehakt, wat je het lekkerst vindt)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 bouillonblokje
  • 140 gr tomatenpuree (2 kleine blikjes)
  • 500 gr doppertjes en worteltjes (uit blik)
  • 1 potjes kappertjes (ik vind kappertjes erg lekker dus ik gebruik er altijd 2)
  • flink wat zwarte peper
  • ongeveer 4 vellen bladerdeeg uit de diepvries (afhankelijk van hoe groot je ovenschaal is en hoe groot je de vellen uit kunt rollen)
  • Bloem (om het bladerdeeg mee uit te rollen)
  • olie of boter (om de ovenschaal mee in te vetten zodat de pastei na het bakken net aan de schaal blijft plakken)
  • 1 ei (geklust om de pastei voordat deze in de oven gaat te bestrijken)

Bereiding:

  • Bak de uien glazig en voeg na een paar minuten de knoflook toe.
  • Dan kan het gehakt erbij, en bak totdat het gehakt rul is.
  • Voeg de nootmuskaat, zwarte peper en tomaten toe en bak een paar minuten mee.
  • Je kunt nu de oven voorverwarmen op 180 graden en vast het bladerdeeg uit de vriezer halen om te ontdooien.
  • Giet de kappertje en doppertjes/worteltjes af en doe ze in de pan.
  • Even een paar minuten mee laten garen.
  • Als laatste kan de selderij erbij, het vuur kan nu uit terwijl je de selderij erdoor heen roert.
  • Vet de binnenkant van de ovenschaal in met olie of boter.
  • Strooi bloem uit op een schoon werkblad en rol de vellen bladerdeeg zo uit dat je een bak(je) met deksel voor in de ovenschaal kunt maken (zie foto’s)
  • Vul de ovenschaal eerst met het bladerdeeg voor de bodem en zijkanten.
  • Dan kan het gehaktmengsel erin en kan het laatste bladerdeeg er als een deksel op.
  • Even goed aandrukken en dan afstrijken met het geklutste ei.
  • Een half uur in de oven op 180 graden (de pastei moet mooi bruin worden aan de bovenkant, wanneer dit tegen het einde van het half uur nog niet zo is, zet ik of de oven iets hoger, of de pastei iets hoger in de oven, of ik zet aan het einde de bovengrill nog even aan)

Eet smakelijk!

About

No Comments

Leave a Comment