Kookboek review: Zoals alleen oma dat kan

Zoals alleen oma dat kan

In Zoals alleen oma dat kan staan zo ontzettend veel lekkere recepten. Het is echt om van te watertanden als je van de Indische keuken houdt.

Ik persoonlijk vind de Indische keuken een van de lekkerste die er is. Daarom is Zoals alleen oma dat kan absoluut een van mijn favoriete kookboeken. Het is geschreven door Danny Jansen, een van de koks van 24 kitchen. Hij maakte daar het gelijknamige en al net zo leuke programma: Zoals alleen oma dat kan. In dit programma gaat hij elke aflevering bij een Indische oma op bezoek. Zij maken dan samen een van haar familie recepten en later komt ze ook bij Danny in de studio om nog wat meer lekkere dingen te maken.

Absoluut een heerlijk programma om naar te kijken. Niet alleen worden er ontzettend veel lekkere dingen gekookt. Maar ook zijn de oma’s ontzettend lief en behoorlijk bijdehand af en toe. De oma’s vertellen ook af en toe wat dingen over hun leven. Hoe ze aan de recepten gekomen zijn bijvoorbeeld, vaak van generatie op generatie.

Ik vind het echt een heel bijzonder programma omdat het heel vermakelijk is, maar ook omdat het vind ik iets heel belangrijks doet. Namelijk oude en authentieke familierecepten bewaren, ervoor zorgen dat deze niet verloren gaan. De familie van mijn vader heeft een Surinaamse achtergrond. En ik begin het steeds meer en meer belangrijk te vinden dat bepaalde recepten uit zijn familie niet verloren gaan. Het is dan ook absoluut een wens van mij om samen met (voornamelijk) met tantes deze recepten te maken en op deze blog te zetten. Daarom gaat dit boek mij ook zo aan het hart. Ook hebben de Indische en Surinaamse keuken best wel veel met elkaar gemeen. Voornamelijk omdat de Surinaamse keuken best wel veel Indische invloeden heeft door de voornamelijk Javaanse gastarbeiders die in de loop van de geschiedenis in Suriname zijn gaan wonen.

Mijn favoriete recepten uit het boek zijn bijvoorbeeld. Semoerkip (smoorkip van oma Tilly), Boemboe Roedjak (licht pikante kip met tomaat van oma Paula) en Pittige Indische gehaktballetjes (een recept van Danny Jansen zelf). De pittige indische gehaktballetjes vallen hier zo in de smaak dat ik tegenwoordig ook hamburgers maak geïnspireerd op dit recept.

Er is trouwens ook een tweede seizoen gemaakt van Zoals alleen oma dat kan. In dit seizoen komen er niet alleen Indische oma’s aan bod maar oma’ s met roots van over de hele wereld. Ik geloof niet dat deze recepten ook al in een kookboek zijn vastgelegd maar als dat zo is zou ik deze zeker kopen.

Kende jij dit kookboek al of spreekt het je aan?

 

Please follow and like us:
About

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.